Главно мени
lofo

почетна

lofo

Медикал

lofo

Естетик

lofo

Аптека

lofo

Веледрогерија

lofo

контакт

затвори

Следете нè:

затвори
затвори

контактирајте нè

Медицина

Телефон: 2 3248 434

Моб: 071 371 866

Факс: 02 3248 401

Вашето име

Вашето презиме

Вашата е-пошта*

Вашиот телефон

Вашата порака

Испрати ја пораката на твојот маил
promedika logo

пребарај

Светски ден на борба против...

Центар за третман на рани и стома

Повеќе

 

28ми Јули е денот кога се одбележува светскиот ден на хепатит.  Вирусната инфекција со хепатит е нашироко распространета, со заразени околу 400 милиони луѓе ширум светот. Секоја година од 6 до 10 милиони луѓе кои се ново заразени. На глобално ниво, од хепатит секоја година умираат по околу 1,4 милиони луѓе. Соодветното лекување на хепатитот Б и Ц може да спречи појава на главните животозагрозувачки компликации на заболувањето на црниот дроб од типот на цироза и рак на црниот дроб.
Проценките се дека 95% од лицата со хепатит не знаат дека се заразени, што делумно се должи на недоволна свесност за проблемот и до недоволен пристап до услуги на тестирање за хепатит во државите. Тестирајте се и побарајте лекување. 

hepatits