Главно мени
lofo

почетна

lofo

Медикал

lofo

Естетик

lofo

Аптека

lofo

Веледрогерија

lofo

контакт

затвори

Следете нè:

затвори
затвори

контактирајте нè

Главен пулт

Трудова медицина и систематски прегледи, интерна медицина, кабинет за ОРЛ, офталмологија, дерматовенерологија и ласер кабинет , педијатрија, општа медицина, психијатрија, психологија, неуропедијатрија, лабораторија , хирургија, стома центар и центар за рани

Телефон: 02 3248 454

Спрат бр. 2

Физикална

Физикална медицина и рехабилитација

Телефон: 02 3248 451

Спрат бр. 1

Гинекологија

Телефон: 02 3248 468

Спрат бр. 3

Стоматологија

Заботехничка лабораторија

Телефон: 02 3248 482

Спрат бр. 3

Вашето име

Вашето презиме

Вашата е-пошта*

Вашиот телефон

Вашата порака

Испрати ја пораката на твојот маил Бидете навремено информирани за најновите акции и промоции во Медикал Центар
promedika logo
Закажете преглед

пребарај

Недостигот од љубов го попречува...

Систематски прегледи

Повеќе

Ласерска епилација

Повеќе

Медицински транспорт

Повеќе

Недостигот од љубов го попречува развојот кај децата

Познато ни е дека на развојот на детето делуваат повеќе фактори. На пример, не се само генетските предуслови тие кои го одредуваат развојот на мотивацијата кај детето. Ние сме социјални битија и како такви имаме потреба од врзување со други индивидуи, потреба да припаѓаме на заедницата, потреба од љубов и признание. Недостигот од љубов, грижа од родителите, како и чуство на заштитеност се psiholog-dokovska-nedostigot-od-lubov-go-poprechuva-razvojot-kaj-detsata-1одразува и на органски план, со тоа што лимбичкиот систем на детето ќе остане недоволно развиен. Овој систем е одговорен за емоциите, учењето и помнењето. Емоционалните трауми и семејните релации во кои нема соодветна и задоволителна комуникација резултираат со последици кои се одразуваат на однесувањето на детето, како и на процесот на учење.

Луѓето имаат потреба да бидат признаени и почитувани како индивидуи. Тоа ги исполнува и ги мотивира на повеќе нивоа. Детето исто така има потреба да биде доживеано како мала личност, различна од сите други, со свои барања, потреби и желби. Ако тоа не е доживувано  на овој начин од околината, детето го чуствува тоа и почнува да губи интерес за контакт и поврзување, нема волја да ја следи наставата и активно да учествува на часовите.

Од друга страна пак, овој ефект врз детето може да го даде и прекумерниот притисок од страна на родителите и училиштето, односно да ја потисне неговата мотивација поради недостиг на слободно време или задавање на превисоки и недостижни цели (ова можеме да го увидиме кај деца кои учат бавно, без радост и т.н.). Важно е родителите да ги препознаат своите потреби кои можe да се разликуваат од потребите на детето, да го уважуваат и да му помогнат да го оствари својот потенцијал преку поттикнување на љубопитноста и опсипување со љубов и внимание.

Нежните, позитивни односи во семејството, во кои децата се чуствуваат комфорно, сакано  и заштитено се најважната основа за здрав развој на мозокот, вклучувајќи го и мотивацискиот систем. Колку повеќе љубов има на неговиот пат кон осознавање на светот, со што помалку забрани и казни, толку ќе биде помал неговиот страв и неговата љубопитност ќе се развива повеќе. Секако, не смееме да ја заборавиме и позитивната страна на стравот кој како заштитен механизам го штити детето од претерана склоност кон авантури, на пример, средби со непознати луѓе или животни. Но кога истиот е претеран, станува пречка поради која детето неможе да се стекне со нови знаења и искуства. Се покажало дека децата кои имаат цврста емоционална врска со мајката и со останатите семејни членови, во иднина се повеќе способни и помалку се плашат од неуспех.

Родителите се пример кои децата го следат. Тие гледаат и учат како родителите се справуваат со емоциите, животните збиднувања и токму тие се оние кои на децата им го пренесуваат ентузијазмот, љубопитноста и светогледот.

Со детето посетувајте музеи, изложби, забавни паркови, одете во природа, заедно читајте енциклопедии и разноврсни книги, гледајте филмови, дозволете му да види кои активности ги опфаќа вашата работа, помогнете му да се здобие со знаење за нови места, култури и традиции и секако, овозможете му да комуницира со повеќе луѓе преку кои ќе стекне нови и различни сознанија.

Доколку сметате дека вашето дете има потешкотии со мотивацијата и не успевате да ја поттикнете неговата љубопитност и мотивираност, обратете се кај психолог кој може да ви помогне со разни техники и стручни совети кои одговараат за вашето дете.

 

Автор на текстот:

Доковска Тина, Психолог, семеен и системски психотерапевт  

Превземено од www.bebeboom.mk 

 

Препорачуваме

Повеќе

Актуелно

Повеќе

Fb widget

Е-информатор

Внесете e-mail адреса  

 

Советувалиште за стома пациенти